Na wstępie kilka słów teorii:
Rozsada
to po prostu uprawa młodych siewek w optymalnych dla nich kontrolowanych
warunkach, przed wysadzeniem do gruntu. Rozsadę produkuje się ponieważ:
-
rośliny o dużych wymaganiach cieplnych i/lub o długim okresie wegetacji nie zdążyłyby wydać w polskich warunkach
klimatycznych plonów przed zimą np. pomidor papryka, arbuz, seler
-
niektóre rośliny po wschodach rosną bardzo wolno np. kapusta, cebula, por
- aby
uzyskać wcześniejszy plon np. sałata, cebula
Przygotować rozsadę można dwuetapowo: wysiewając nasiona do doniczek,
wielodoniczek (to takie tacki z wieloma komorami), skrzynek (nie za dużych aby zmieściły się na parapecie i żeby młode siewki nie zasłaniały sobie nawzajem światła), pudełek po lodach itp. a po pojawieniu
się pierwszego liścia właściwego – przepikować siewki do większych doniczek,
wielodoniczek, lub chociażby do pojemniczków po jogurtach z dziurkami w dnie (dzięki pikowaniu wzmacnia i rozrasta się
system korzeniowy warzyw - lepszy wzrost całej rośliny).
Drugim
sposobem jest siew nasion bezpośrednio do doniczek lub wielodoniczek, z
pominięciem pikowania co pozwala na skrócenie czasu produkcji rozsady o tydzień
lub dwa (są też gatunki nie tolerujące pikowania np. dyniowate).
Można wybierać pomiędzy rozsadą doniczkowaną lub rwaną:
W przypadku rozsady doniczkowanej, każda roślina rośnie oddzielnie, w doniczce, pojemniczku, komórce wielodoniczki. Pozwala to na dobre wykształcenie bryłki korzeniowej.
Rwana to po prostu wiele siewek wysianych do jednego pojemnika obok siebie. Z tego pojemnika rośliny delikatnie rozdziela się i sadzi od razu na miejsce docelowe. To łatwy sposób uprawy, który można zastosować do większości gatunków, z wyjątkiem tych nie tolerujących uszkodzeń korzeni np. dyń, ogórków czy fasoli.
Można wybierać pomiędzy rozsadą doniczkowaną lub rwaną:
W przypadku rozsady doniczkowanej, każda roślina rośnie oddzielnie, w doniczce, pojemniczku, komórce wielodoniczki. Pozwala to na dobre wykształcenie bryłki korzeniowej.
Rwana to po prostu wiele siewek wysianych do jednego pojemnika obok siebie. Z tego pojemnika rośliny delikatnie rozdziela się i sadzi od razu na miejsce docelowe. To łatwy sposób uprawy, który można zastosować do większości gatunków, z wyjątkiem tych nie tolerujących uszkodzeń korzeni np. dyń, ogórków czy fasoli.
Rozsada pomidora w wielodoniczkach |
Na rozsadę rwaną zdecydowałam się w przypadku drobnych siewek pora |
Używam gotowego podłoża do rozsad ze sklepu ogrodniczego |
Pojemniki:
- Pojemniki (kuwety, skrzynki, kiełkowniki) o wysokości 10 cm,
- Wielodoiniczki (multiplaty, palety rozsadowe) bardzo ułatwiają pielęgnację rozsady, zajmują mało miejsca, umożliwiają szybkie i niekłopotliwe przenoszenie rozsady, Są wielokrotnego użytku, mają zróżnicowane rozmiary otworów,
- Doniczki, wielodoniczki torfowe, ulegają rozkładowi, korzenie mogą przez nie przerastać , sadzi się je wraz z rośliną do gleby,
- Zwykłe doniczki, lub pojemniki po jogurcie z dziurkami na dnie.
- Wielodoiniczki (multiplaty, palety rozsadowe) bardzo ułatwiają pielęgnację rozsady, zajmują mało miejsca, umożliwiają szybkie i niekłopotliwe przenoszenie rozsady, Są wielokrotnego użytku, mają zróżnicowane rozmiary otworów,
- Doniczki, wielodoniczki torfowe, ulegają rozkładowi, korzenie mogą przez nie przerastać , sadzi się je wraz z rośliną do gleby,
- Zwykłe doniczki, lub pojemniki po jogurcie z dziurkami na dnie.
Moja rozsada będzie rosła głownie w wielodoniczkach, o wymiatach 30x50 cm, idealnie pasujących do szerokości parapetów |
Etapy produkcji:
- Pojemnik wypełniamy podłożem o temperaturze pokojowej do ok. 7 cm wysokości, uklepujemy ziemię, siejemy nasiona, starając się rozmieścić je jak najbardziej równomiernie (ok. 1 nasiono na 1 cm2). Przykrywamy nasiona od 0,5 do 1 cm warstwą ziemi.
- Po wysiewie najlepiej podlewać rozsadę poprzez zraszanie lub konewką z drobnym sitkiem, aby nie dopuścić do odkrycia i wypłynięcia świeżo posianych nasion. Nie można zapomnieć o umieszczeniu pod pojemnikiem podstawki, aby nie zalać parapetu i podłogi. Z powodu niewystarczającej wilgotności powietrza w domu nasiona po wysiewie można przykryć szybką lub zwykłą przezroczystą folią, którą należy codziennie zdejmować, aby nie dopuścić do zebrania się zbyt dużej ilości pary wodnej. Pojemnik należy trzymać w ciepłym miejscu, duża ilość światła w tym momencie nie jest jeszcze niezbędna.
- Po pierwszych wschodach folię usuwamy na stałe, nie jest już potrzebna i ustawiam pojemnik jak najbliżej okna (parapet) jeżeli do tej pory stał w innym miejscu. Staramy się w miarę możliwości utrzymywać odpowiednią temperaturę do wzrostu: bbbbbbbbb - kapustne, sałata, cebula por - 14 - 18 °C, bb - pomidor, papryka - 18 - 25 °C, bbbb arbuz, dynia - 20 - 28 °C
- Pamiętamy o utrzymywaniu lekko wilgotnego podłoża, zbyt mokre może prowadzić do gnicia korzeni. Z kolei zbyt suche spowoduje więdnięcie roślinek. (Trzeba zachować złoty środek).
- Pikowanie (nie zawsze konieczne). Średnio po dwóch tygodniach od wschodów, gdy siewka ma wykształcone liścienie i jeden liść właściwy można rozpocząć przepikowywanie do większych pojemników, skrzynek lub do pojedynczych doniczek i wielodoniczek o dużych oczkach. Przed pikowaniem podlewa się rośliny. Przebiega następująco: młode siewki podważa się delikatnie pikulcem, takim drewnianym lub metalowym urządzeniem ze szpicem lub po prostu np. łyżką lub widelcem, wyciąga się je trzymając za liścienie, pikulcem lub palcem robi się dołek w ziemi nowej doniczki, wkłada siewkę dość głęboko i lekko dociska ziemię. Korzenie nie powinny się zawijać. Siewki chore lub słabo rozwinięte trzeba usunąć. Przepikowane rośliny dobrze jest ponownie podlać. Po co pikujemy? Aby lekko uszkodzić korzenie, co pobudzi roślinę do wytworzenia nowych i aby dać siewkom więcej miejsca do wzrostu.
Przepikowywanie siewek na nowe miejsce.
Tu na przykładzie dalii.- 6. Hartowanie. Na około tydzień przed wysadzeniem warzyw do gruntu rozsadę warzyw należy zacząć przyzwyczajać do mniej korzystnych warunków klimatycznych – ograniczyć podlewanie, obniżyć temperaturę poprzez wietrzenie.Zahartowane rośliny szybciej się przyjmą i lepiej będą znosić zmiany temperatury na miejscu stałym. Przed sadzeniem do gruntu należy taką rozsadę obficie podlać.
Niektóre warzywa (np. dynia, ogórek, fasola) źle znoszą pikowanie. Nasiona tych warzyw należy od razu wysiewać do doniczek.
Nasiona
arbuza, dyni , cukinii czy kabaczka możemy bezpośrednio siać do gruntu, ale możemy też w celu przyśpieszenia owocowania
tych roślin wysiewać je dopiero w połowie kwietnia do pojedynczych może być
po 1-3 nasion) pojemników i wysadzać w połowie maja do gruntu już dobrze
podrośnięte.
Terminy produkcji rozsady
Termin wysiewu
|
Czas produkcji rozsady
|
Termin sadzenie na miejsce stałe
|
Uwagi
|
|
Pomidor
|
20
III-5 IV
|
6-8
tyg.
|
Po
15 V do 20 V
|
Można
pikować
|
Papryka
|
15
III- 25 III
|
7-8
tyg.
|
Po
15 V do 20 V
|
Można
pikować
|
Por
|
III
|
Ok.
8-9 tyg
|
IV-V
|
Niekonieczne
pikowanie
Można
też wysiewać wprost do gruntu w IV
|
Cebula
|
III
|
Ok.
8-9 tyg
|
IV-V
|
Niekonieczne
pikowanie
Można
też wysiewać wprost do gruntu w IV
|
Kapusta
Kalafior
|
III
|
Ok.
8 tyg
|
IV-V
|
Niekonieczne
pikowanie
|
Dynia
|
IV
|
Ok.
5 tyg
|
Po
15 V do 15 VI
|
Nie
znosi pikowania!
Można też wysiewać po 15 V wprost do gruntu
|
Arbuz
|
IV
|
Ok.
5 tyg
|
Po
15 V do 15 VI
|
Nie
znosi pikowania!
Można też wysiewać po 15 V wprost do gruntu |
To był ogólny opis produkcji rozsady, w kolejnych wpisach postaram się pokazać ten proces w praktyce :) .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz